Behandeling voor Kinderen

Behandeling voor Kinderen

Tandarts Bastian behandelt het gebit voor volwassenen maar natuurlijk ook van kinderen. Voor kinderen kan de tandarts een beetje spannend zijn. Daarom bieden wij extra zorg en aandacht voor uw kind zodat het kind zich op zijn of haar gemak voelt. 

Behandeling voor Kinderen

Hee Kinderen!

Ik heb uitgezocht tot welke leeftijd ik je kind mag noemen en ik moet eerlijk zeggen, het antwoord was erg moeilijk te vinden. Laten wij eens kijken. Een tijdje geleden ben jij geboren als baby en als het goed is, kan ik dan geen tandjes of kiesjes in je mondje zien!

Maarja, 6 maanden later, krijg je dan je eerste snijtandje onder en wat mij betreft mag je gelijk beginnen met die te poetsen!!!
Nog even geen tandenpasta, maar met een zachte baby tandenborsteltje kan je al prima aan het werk. Het is trouwens beter als mama en papa nog even geen zoete drankjes in je flesje doen. Je kan namelijk nooit te vroeg beginnen met gezond eten en drinken!
En ja, daarna krijg je de eerste snijtand boven en dan de tweede boven en weer eentje onder en dan je hoektanden en later pas je kiezen.
Maarja, al jou melktandjes zijn al doorgebroken toen je ongeveer 2,5 jaar oud was dus heb je een dikke pluim verdiend! Ik hoop niet dat je veel zoetigheden hebt gekreken van paps en mams, of dat je niet goed gepoetst hebt want dan zou je in die hard verdiende tandjes misschien al een gaatje hebben gekregen! En ja, dan moet je naar mij toe komen en word ik weer ongelukkig, want ik kan eigenlijk niets doen bij patiënten van twee en een half jaar oud die allemaal gaatjes hebben. Behalve natuurlijk aan je ouders vertellen dat ze niet meer van die zoetigheid moeten geven en beter moeten gaan poetsen.

 

Jij kan er niets aan doen, pas als je 9 jaar bent krijg je alle verantwoordelijk voor je eigen gebit. Alleen voordat je die krijgt gebeurt er nog iets heel erg belangrijks op je 6e, namelijk….JE EERSTE GROTE MENSEN KIES KOMT TEVOORSCHIJN! Wow, en daar moet je zuinig op zijn hoor, die mag echt NIET verrotten! Dus moet je als een malle gaan poetsen! En dat is niet makkelijk, helemaal achter in je mond. En natuurlijk niet te veel snoepen.

Als je die twee dingen maar blijft doen, hoef je nooit gaatjes te krijgen! Goed hè? Vertel het snel aan pa en ma!

Als je ongeveer 6 jaar oud bent, ga je ook je “eerste onderste middelste melktand” -wat een woord!- wisselen en daarna komt je GROTE MENSEN TAND!  Dan de bovenste tweede snijtand en rond je 8e komt er nog snijtandje bij.

Sommige kinderen wisselen hoektanden eerder dan kiezen, meestal tussen 9 en 12 jaar. Sommige zijn zelfs nog bezig met wisselen op hun 15e jaar.
Wat ook heel belangrijk is om op te letten is je TWEEDE GROTE MENSEN KIES! Die ligt namelijk iets lager dan de eerste en als je dus nog niet door hebt dat hij geboren is, kan je hem zo over het hoofd zien en misschien wat minder goed poetsen.

Hoe dan ook, je gebit vraagt veel aandacht, je gebruikt hem meerdere keren op een dag en daarom moet je hem goed onderhouden. Hij moet namelijk nog een behoorlijk tijdje mee!

En weet je, het kan zijn dat je tanden iets scheef staan en daarom misschien een beugel nodig hebben en misschien vind je het niet leuk om een beugel te dragen. Dan moet je maar denken dat je verder de rest van je hele leven kan genieten van mooie en rechte tanden! Perfect toch? En het mooiste is, dat als je eenmaal volwassen bent en je in de eerste 20 jaar goed op je tanden hebt gelet, ik bijna niets meer bij je hoef te doen!
Gewoon goed blijven poetsen en de rest gaat van zelf.

Scroll Up